Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ...

Η  μπλε φάλαινα είναι το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα και το βάρος της τους 180 τόνους (περισσότερο από 30 ελέφαντες  ο μαζί!). Μπορεί να μείνει κάτω από το νερό για μισή ώρα, αλλά μετά επιστρέφει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει, ξεφυσώντας τον αέρα που είχε στους πνεύμονές της με ένα ορμητικό πίδακα νερού! Σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά μερικές χιλιάδες γαλάζιες φάλαινες στους ωκεανούς του κόσμου και το είδος απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

  

Το πάντα, με τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη γούνα του, είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά ζώα. Ζει στην Κίνα σε δάση από μπαμπού. Του αρέσει μάλιστα τόσο πολύ αυτό το φυτό που μπορεί να φάει μέχρι και 20 κιλά τη μέρα! Λόγω της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος, απειλείται με εξαφάνιση.



 Το κοάλα είναι αληθινά ένα ζωάκι που εμπνέει τρυφερότητα, με το μαλακό δέρμα του και την αστεία μύτη του! Το μεγαλύτερο μέρος της μέρας αναπαύεται και για πολλά χρόνια δεν εγκαταλείπει το αγαπημένο του δέντρο τον ευκάλυπτο. Εξαιτίας της συστηματικής καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος κινδυνεύει να εξαφανιστεί.


Η τίγρη είναι το πιο μεγάλο άγριο αιλουροειδές. Το ραβδωτό της τρίχωμα τη βοηθά να κρύβεται μέσα στη βλάστηση, κι έτσι τα άλλα ζώα δεν μπορούν να αποφύγουν τις επιθέσεις της. Φροντίζει για αρκετό καιρό τα μικρά της, μέχρι εκείνα να είναι πια έτοιμα να κυνηγήσουν μόνα τους.


 Η τίγρη της Σιβηρίας είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές του κόσμου (3 μέτρα και 15 εκατοστά!). Σήμερα όμως έχουν απομείνει μόνο 200, που προστατεύονται επιμελώς!





Ο περίφημος μαύρος πάνθηρας είναι στην πραγματικότητα ποικιλία λεοπάρδαλης. Το χαρακτηριστικό παρδαλό σχέδιο στο τρίχωμά του ταιριάζει απόλυτα στο σκούρο, σχεδόν μαύρο φόντο του περιβάλλοντος. Κρυμμένος μέσα στα φύλλα, παραφυλά τη λεία του, έτοιμος να ορμήσει για να την πιάσει.



Η μεσογειακή φώκια Monachus  monachus είναι το νούμερο 1 απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο δεν ξεπερνά τα 600-700 ζώα, από τα οποία τα 250-300 ζουν στην Ελλάδα. Η Μεσογειακή Φώκια μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 3μ. και σε βάρος τα 300 κιλά. Τα χρώματά της είναι αυτά της γης, δηλαδή μπεζ, καφέ ή γκρι και η κοιλιά της πάντα είναι πιο ανοιχτόχρωμη. Τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, κ.ά.


Από τα βιβλία:
- «Ο πρώτος μου άτλαντας των ζώων», εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη.
- «Ο κόσμος της θάλασσας. Εγκυκλοπαίδεια», εκδόσεις Σαββάλας.

Περισσότερες πληροφορίες και παιχνίδια:
http://www.wwf.gr/endangered-species
http://oikoskopio.gr/oikoskopio-kids/index.html

                       ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΡΙΤΣΗΣ   Β1