Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Έθιμα του Πάσχα

 Τη Μ. Πέμπτη ξεκινούν οι προετοιμασίες για την βραδιά της Ανάστασης. Οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά που με το χρώμα τους συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Την Μ. Πέμπτη οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν,  δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι. 
Το βράδυ γίνεται η Σταύρωση. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο με λουλούδια για να δεχτεί το σώμα του Χριστού κατά την Αποκαθήλωση την επόμενη μέρα.
 Σε ορισμένα χωριά οι κάτοικοι δεν στρώνουν καν τραπέζι τη Μ. Παρασκευή. Δεν τρώνε γλυκά για την αγάπη του Χριστού , που τον πότισαν ξύδι. 
Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου, χαρακτηριστικό είναι η ευγενής άμιλλα των ενοριών για τον ομορφότερα στολισμένο Επιτάφιο. Από κάτω περνούν μικροί και μεγάλοι τρεις φορές για υγεία. Τα λουλούδια που παίρνουν οι πιστοί από τον Επιτάφιο είναι ευλογημένα και τοποθετούνται στο εικονοστάσι του σπιτιού. Στην περιφορά του Επιταφίου η πάντα παίζει πένθιμα εμβατήρια οι μυροφόρες ραίνουν τον Επιτάφιο με λουλούδια και αρώματα, οι πιστοί ακολουθούν κρατώντας αναμμένα κεριά. 
Το Μ. Σάββατο οι πιστοί ετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Το βράδυ ο ιερέας φωνάζει το "Χριστός Ανέστη" και το "Δεύτε Λάβετε Φως" . Το φως αυτό οι πιστοί το μεταφέρουν  στα σπίτια τους, σταυρώνουν την εξώπορτα και ανάβουν το καντήλι. 
Την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουν το αρνί. 

                          Αντώνης Γουναρόπουλος Β1